Om tradisjonell Thaimassasje

INNLEDNING

Nuad Thai, tradisjonell thaimassasje regnes som en del av kunsten, vitenskapen og kulturen i tradisjonell thailandsk helsevesen. Som et ikke-medisinsk middel og manuell terapi, involverer det kroppslig manipulasjon der utøveren hjelper til med å rebalansere pasientens kropp, energi og struktur for å behandle sykdommer som antas å være forårsaket av blokkering av energistrømmen langs sener linjer som forstås på kryss og tvers av menneskekroppen. Denne manipulasjonen er ment å normalisere de fire kroppselementene for å åpne opp blokkerte ruter, utfører Nuad Thai-terapeuter en kombinasjon av manipulasjoner ved å bruke hender, albuer, knær og føtter, sammen med varme urtekompresser for å redusere betennelse. Thaimassasje er en av de eldgamle helbredelsesformene i den tradisjonelle thailegekunsten. De andre er urtemedisin, astrologi, meditasjon og spirituelle ritualer. Begrepet massasje bringer frem bilder av noe ganske annet enn thaimassasje, som selv på sitt mest grunnleggende er en meget sammensatt sekvens som består av trykk mot vev, tøyning, vridning og manipulering av ledd. På grunn av dette kaller vi gjerne thaimassasje for thaikroppsbehandling.

Tradisjonell thaimassasje har blitt praktisert i sin nåværende form i minst 2000 år. Den er medlem av hele familien orientalsk kroppsbehandling, som er basert på teorien om den indre energistrømmen og energibalansen i all helse og helbredelse. Det finnes over 150 forskjellige teknikker man benytter seg av i thaimassasje. Andre og ganske annerledes teknikker brukes til vridning og tøying, og disse er som å «få» yoga. Det er i midlertidig manipuleringene thaimassasje er mest berømt for, de tøyer og beveger de muskler og de viktigste leddene bare litt mer en normalt mens de operer under sin egen muskelkraft.

Thaikroppsbehandling har vært i konstant utvikling. Det er derfor ikke overraskende at man finner mange variasjoner i teknikkene som de ulike utøverne bruker, og enda større forskjeller mellom stilen i kroppsbehandlingene som er karakteristisk for det nordlige og det sørlige Thailand. For tiden er Thai-massasje klassifisert i to hovedtyper: Thai-massasjeterapi og Thaimassasje for helsefremmende.

UNESCO Innskrevet i 2019 på representative «List of the Imtangible Cultural Heritage of Humanity»

https://ich.unesco.org/en/RL/nuad-thai-traditional-thai-massage-01384

Hva Thaimassasje kan gjøre for deg? 

Ved thaimassasje kan du oppnå alle fordelene ved yoga uten å måtte gjøre noe annet enn å slappe helt av. Thaimassasje brukes først og fremst som en forebyggende/vedlikeholdende behandling som forebygger smerte. Det er helheten, balansen, en fleksibel og en sunn kropp bidrar til å forebygge en lang rekke kroniske smerter i løpet av livet. Det brukes thaimassasje også mot kroniske plager som astma, isjas, nummenhet i hendene, nakke og skulder smerter, låsinger i ryggen, arm og bein smerter, søvnproblemer, fordøyelses problemer og mye mer.

Det sies ofte at å få Thaimassasje er som å få behandling av en akupunktør, en kiropraktor og en muskelterapeut av en og samme person som gir deg yoga. Det er også veldig mange idrettsutøvere, dansere og yoga utøvere som benytter seg av thaimassasje pga. av smidigheten den gir. Berøring er et av de beste legende midlene. Den lindrer, frigjør og trøster. Helheten får næring av hyppig berøring over hele kroppen gjennom en thaimassasje behandling. Rent fysisk er det ikke vanskelig å se at massasje stimulerer blodomløpet og lymfestrømmen, varme vevet, bedrer smidigheten og lindre smerter. Det er påvist at berøring kan frigjøre kjemiske stoffer som endorfiner, disse virker smertestillende og skaper et sterkt velvære. 

Thaimassasje omfatter ulike former for berøring, trykk, tøyning og vridning som har blitt perfeksjonert gjennom tidene. De som mottar thaimassasje jevnlig, vil oppleve sinnsro og føle seg avslappede, lykkelige, smidige og ungdommelige. Å motta en thaimassasje fra en kvalifisert utøver er utvilsomt en av de mest effektive måtene å oppnå det på. Thaimassasje er en av de mest omfattende og helhetlige måte å gjenvinne denne balansen.

Hvordan utføres thaimassør jobben?

En thaimassasje varer vanligvis i minst 45 minutter eller time eller mer, hvor massøren ved gjentatte trykk, press, vridninger, tøyinger og manipuleringer søker å gi kroppen tilbake sin smidighet og en helhetlig god helse. Rent fysisk jobber en thaimassør med å gjenvinne mykhet og fleksibilitet til musklene, senene og nervene ved å påføre trykk og massere muskler, sener og nerver, videre brukes yoga liknende tøyninger og strekk øvelser, dette gjøres også for å åpne opp leddene for å gjenopprette bevegelig-heten i leddene.

En dyktig thaimassør vil arbeide mer helhetlig samt også arbeide med de energetiske aspektene ved ens helse. Det vil si at massøren tar for seg kundens emosjonelle helse og alle dets aspekter som: familie, omgivelser, arbeid, kosthold, tanker og handling. I thaimassasjen sees ikke nødvendigvis en fysisk skade bare som en fysisk skade og en thaimassørs jobb er å søke å finne rot årsaken til problemet.